Riscurile prezentei gandacilor
Aparitia gandacilor in spatiul in care locuim,constituie o problema nu doar extrem de neplacuta, ci si periculoasa avand in vedere ca acestia sunt purtatori de microbi care pot conduce la diferite boli grave, inclusiv salmonella, dizenterie, febra tifoida şi gastroenterita.
Riscul este ridicat in special in casele cu copii, batrani sau bolnavi. De asemenea, excrementele provoca eczeme si astm.
Cercetarile au confirmat si faptul ca rozatoarele joaca un rol major in mentinerea infectiei cu Salmonella enteritidis si typhimurium in fermele de pasari, actionand ca principal factor diseminator al infectiei.
In plus, porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella spiralis consumand cadavre de sobolani morti, fiind astfel expusi si oamenii la contractarea trichinelozei, o boala parazitara destul de grava.
În funcţie de natura şi scopul ei, o dezinsecţie poate fi:
- Profilactica, de prevenire, şi are ca scop împiedicarea apariţiei şi răspândirii insectelor dăunătoare. În mod uzual dezinsecţia profilactică se face o data la un interval de cel puţin 3 luni dar nu mai mult de 6 luni.
- Curativa, de eliminare, şi are ca scop distrugerea definitivă a insectelor dintr-un spaţiu infestat. În cazul unei infestări grave, dezinsecţia trebuie să se realizeze repetat cu o frecvenţă de 10-15 zile, şi trebuie urmată în mod obligatoriu de dezinsecţii profilactice.
Despre dezinsecţie:
- Dezinseţia este ineficientă şi chiar contraindicată în vecinătatea unor spaţii infestate. În astfel de cazuri trebuie eliminat focarul de infestare printr-o dezinsecţie curativă asupra zonei infestate.
De exemplu, într-un bloc în care apartamentele sunt invadate de gândaci din subsol, este obligatorie dezinsecţia subsolului pentru a elimina gândacii din apartamente.
Dezinsecţia numai în apartamente va avea totuşi efect, dar acesta va fi de scurtă durată.
În plus, unii gândaci vor avea contact doar cu cantităţi foarte mici otravă şi în loc să moară, de-a lungul câtorva generaţii (care se succed într-o vară) vor dezvolta imunitate la otravă!
- Insectele se dezvoltă numai în spaţiile cu condiţii favorabile. Trei factori esenţiali în dezvoltarea insectelor sunt apa, hrana şi adăpostul.
Efectul unei dezinsecţii chimice este mult mai eficient şi de şi de lungă durată dacă este dublată de măsuri de limitare a acestor factori.
Apa - insectele sunt în general atrase de umiditate. Astfel, trebuie împiedicată apariţia umezelii de durată. Dacă din diverse motive acest lucru nu este posibil, ca o măsură minimă este necesar să se aerisească spaţiile umede cât mai mult posibil.
În locuinţe, umezeala apare cel mai mult în jurul instalaţiilor sanitare şi pe lângă plantele de apartament udate excesiv.
Hrana - anumite insecte, în special gândacii şi muştele, se hrănesc cu resturi organice (alimentare). Curăţenia, depozitarea atât a hranei cât şi a deşeurilor în spaţii adecvate va limita sursa de hrană a insectelor şi implicit apariţia acestora.
Adăpostul - foarte multe insecte îsi fac cuiburi sau se ascund în spaţii închise (subsoluri, cămări, sub mobilă, în crăpăturile pereţilor, între cărţi, etc.). Curăţenia periodică în aceste spaţii va defavoriza apariţia insectelor